ВІЛ/СНІД Туберкульоз
на головну
UA / RU
Загальнонаціональна гаряча лінія
з питань ВІЛ/СНІД та туберкульозу
0 800 50 30 80
Графік консультування спеціалістів
Задати питання в чаті Написати листа на e-mail

Питання та відповіді

Популярні запитання


Архів:

Діагностика, проба Манту (134)

Контакт з хворим (51)

Шляхи передачі (43)

Лікування (135)

Профілактика, щеплення БЦЖ (64)

Після одужання (44)

Загальні питання (110)

Права людини (102)


ПитанняДоброго дня! Така ситуація- моій дитині 11 років зробили Манту в школі. Медсестра сказала, що результат бустерний. А що це за результат, вперше чую? До лікаря записались.
ВідповідьДоброго дня! "Бустерний" ефект проби Манту - ефект посилення (boost (англ.) - посилення), тобто збільшення діаметру папули при частій (частіше чим раз на рік) постановці проби. Попри те, що туберкулін не є повноцінним антигеном і не може викликати формування імунітету, ефект очевидно пов'язаний зі збільшенням чутливості лімфоцитів до туберкуліну. Бустерний ефект має і зворотну сторону - особи, інфіковані туберкульозною паличкою, з роками втрачають здатність реагувати на туберкулін і врешті-решт результат проби стає псевдонегативним. Бустерний ефект (у обох його проявах) зустрічається у підлітків і дорослих, що, мабуть, зумовлено більш високою мірою розвитком імунної системи. У дітей цей ефект виражений менше, проте постановка проби Манту частіше, ніж один раз в рік не бажана.
Лікар-консультант Національної лінії з питань ТБ/ВІЛ
ПитанняДоброго дня! Можна, будь-ласка, анонімно. Мені 34 роки.Хворію на туберкульоз легень, лікуюсь амбулаторно. Підскажіть,який спосіб контрацепції найбільш ефективний для мене?
ВідповідьДоброго дня! Так, звичайно, наше спілкування обовязково є анонімним. А щодо Вашого запитання- про найбільш доцільний спосіб запобігти вагітності Вам краще порадитись із своїм гінекологом. Але обов’язково сповістіть йому про протитуберкульозні препарати, які Ви приймаєте. Це важливо, адже рифампіцин (препарат який входить до більшості схем лікування), може прискорити розпад гормональних контрацептивів і знизити їх ефективність. Тож гормональної контрацепції при лікуванні рифампіцином слід уникати: вона у такому разі є недостатньо ефективною.
Лікар-консультант Національної лінії з питань ТБ/ВІЛ
ПитанняДоброго дня! Скажіть, будь-ласка, як дізнатись, чи не поширюю я інфекцію? Я відповідальний, розумію всі наслідки цієї хвороби. Дуже турбуюсь за оточуючих, маю племінника 4 рочків. Лікування розпочав, лікуюсь вдома. Дякую, чекаю на вашу відповідь.
ВідповідьДоброго дня! Дуже добре, що Ви такий відповідальний, це важливо. А для того, щоб дізнатися, чи поширюєте Ви інфекцію, проводиться дослідження харкотиння. Зазвичай застосовуються різні методи цього дослідження, вони розрізняються в залежності від чутливості, а також часу, якого потребують. Частіше за все в Україні застосовуються: -Молекулярно-генетичне дослідження за допомогою апарату Gene Xpert. Результати можуть бути отримані протягом 1,5 годин, при цьому буде встановлено не тільки те, чи виділяєте Ви мікобактерії, але й чи є ризик стійких форм захворювання. Метод є досить чутливим, але призначається тільки при постановці діагнозу і не може бути використаний для того, щоб дізнатися, чи перестав хворий бути заразним; -Мікроскопічне дослідження. Цей метод є менш чутливим, але дозволяє виявити найбільш заразні форми захворювання, і його результати можуть також бути отримані у день обстеження. Мікроскопічне дослідження обов’язково застосовується при постанові діагнозу та для того, щоб оцінити, наскільки ефективне лікування. У залежності від типу Вашого захворювання, лікар може призначати цей аналіз після другого, третього, четвертого, шостого місяця лікування або один раз на місяць. -Дослідження «культури» бактерій (бактеріологічний). Це дослідження є найбільш чутливим, воно дозволяє дослідити здатність бактерій розмножуватись, а також визначити їх чутливість до лікування. Такий аналіз обов’язково робиться перед початком, у процесі та після завершення лікування. Але здійснення дослідження «культури» потребує від 2-х тижнів до 3-х місяців.
Лікар-консультант Національної лінії з питань ТБ/ВІЛ
ПитанняДоброго дня! У батька виявили інфільтративний туберкульоз легень. Всім у родині призначили ізоніазид на півроку. Скажіть, будь-ласка, чи може у людини, яка отримує хіміопрофілактику, розвинутись резистентність до ізоніазиду?
ВідповідьДоброго дня! Резистентність бактерій розвивається через селекцію: під впливом антибактеріальної терапії чутливі організми гинуть, звільняючи місце для мутованих клітин, на які цей препарат не діє завдяки випадковому дефекту обміну речовин. Але для того, щоб селекція відбулася, ці мутантні організми повинні бути присутніми в організмі людини.Це можливо тільки у випадку, коли в людини дуже поширений активний туберкульоз, що зустрічається вкрай рідко. Коли людина здорова, але є носієм інфекції, такого не відбувається. Отже, щоб хіміопрофілактика не призвела до хіміорезистентності, перед її призначенням слід переконатися, що у людини немає активного туберкульозу, тобто обстежити її усіма доступними способами. Зазвичай таке обстеження включає ретельне дослідження скарг і загального стану, аналіз мокротиння та рентгенологічне дослідження (за потреби – із залученням комп’ютерної або магнітно-резонансної томографії.
Лікар-консультант Національної лінії з питань ТБ/ВІЛ
ПитанняДоброго дня! Третій день нежить. Сьогодні зявився ще сильний кашель, сухий, не можу відкашляти. Скажіть, чим небезпечний такий кашель? Що робити, якщо «закашлявся»?
ВідповідьДоброго дня! Крапельки слизу, що виділяються підчас кашлю, є потужним чинником передачі інфекції. Мова йде не тільки про туберкульоз, а й про вірусні інфекції, сезон яких почався, і які передаються набагато легше. Тому, коли Ви кашляєте, особливо у закритому приміщенні, прикривайте ніс і рот хустинкою, або кашляйте в лікоть. Якщо можливо, краще вийти з приміщення на відкрите повітря. Щодо виявлення причин Ваших симптомів- Вам краще звернутись до сімейного лікаря длоя обстеження.
Лікар-консультант Національної лінії з питань ТБ/ВІЛ
ПитанняЗдравствуйте! Болею 9-й день, ПЦР тест на ковид-отрицательный. Семейный врач антибиотики не назначил. Говорит, что нет показаний. Появился кашель на вдохе, выделяется мокрота. Скажите, пожалуйста, о чем говорит мокрота розового или красного цвета при кашле?
ВідповідьДобрый день! Розовый оттенок мокроты, как правило, говорит о несильном кровотечении, которое провоцируют агрессивные приступы кашля. Однако, если симптоматика не уменьшается более трех дней или же мокрота обретает более насыщенный красный цвет — следует немедленно обратиться к врачу. Красный цвет слизь получает из-за наличия кровяной примеси. Такой признак характерен для: -туберкулеза; -абсцесса; -легочного инфаркта; -онкологических заболеваний органов дыхания; -отека легких. Кроме того, пенистая слизь с кровяными включениями — характерный признак сибирской язвы. А вот пенистая мокрота розового цвета при кашле зачастую свидетельствует об отеке легких, который, в свою очередь, может быть вызван сердечной недостаточностью. Появление такой слизи при отхаркивании — повод обратиться к кардиологу. Кровянистая мокрота часто говорит об опасном состоянии, поэтому медлить с обращением к врачу ни в коем случае нельзя.
ПитанняДоброе утро! У ребенка 10 лет побелел и, кажется, увеличился шрам от прививки БЦЖ. Это нормальная реакция или нужно показать ребенка детскому фтизиатру?
ВідповідьЗдравствуйте! Все зависит от того, когда ребенку делали вакцинацию/ревакцинацию. Наблюдаются ли у ребенка еще какие-либо жалобы на сегодняшний день? Был ли контакт с больным на туберкулез? В любом случае, для уточнения диагноза, ребенка необходимо показать детскому фтизиатру обязательно.
Лікар-консультант Національної лінії з питань ТБ/ВІЛ
ПитанняЗдравствуйте. Я сделала КТ грудной клетки, результат - узлы до 4 мм неспецифического характера, на КТ про туберкулез ничего не написали, а врачи считают что это туберкулез. Какие еще анализы следует сдать, чтобы убедиться в точности диагноза?
Відповідь3дравствуйте! Для уточнения диагноза необходимо учитывать анамнез заболевания, анамнез жизни, наличие контакта с больным на ТБ, наличие симптомов. Из дополнительных методов обследований можно рекомендовать: - бактериоскопический и бактериологический анализы мокроты с опредилением резистентности - бактериоскопия с забором промывных вод бронхов - квантифероновый тест -ОАК с лейкоцитарной формулой В Вашем случае необходимо проконсультироваться с фтизиатром для дообследования.
ПитанняЗдравствуйте. Я болею туберкулёзом лёгких, только начала лечение, приём препаратов переношу хорошо. Можно ли мне привиться от коронавируса?
ВідповідьЗдравствуйте. Вам стоит дождаться положительной клинико-рентгенологической динамики туберкулёзного процесса и потом уже привиться.
ПитанняЗдравствуйте. Мой ребёнок болел туберкулёзом бедренной кости два года назад. Сейчас сделали пробу Манту - 6 мм, это нормально?
ВідповідьЗдравствуйте. Положительная проба Манту после перенесённого туберкулёза - это норма, у ребёнка выработались антитела, поэтому проба всегда будет положительной.

Страницы:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108



