Благодійна організація «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДу»

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Потрібна допомога
Ми завжди раді вам допомогти
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Питання-ВідповідьАвтор "levchuk"
Фільтр:ЗапитанняПідписки
Питання:
Добрий день був незахищений контакт, здав тест плр через місяць негативний через вісім тижнів тест на антитіла та p24 негативний не яких симптомів не було яка вирогідність зараження?
Відповідь:

Якщо ви пройшли тест через 8 тижнів і він негативний, то ви здорові, у вас немає ВІЛ. Щодо ризику, то він незначний, менше 1 відсотку при незахищенному одноразову сексі.

Відповідь наданаВідвідувач сайту пояснено 03.07.2024  • 
Питання:
Підкажіть мені. Був статевий акт з жінкою. Один раз використав презерватив, а на другий ні. Десь через 2 тижні була температура невисока декілька днів, зараз все пройшло. Які в мене шанси?
Відповідь:

Вітаємо! Згідно медичних протоколів тестування необхідно провести через 3 місяці після останньої ризикованої ситуації. Відповідно до статистичних даних при незахищеному статевому акті ризик для чоловіка складає менше 1%, процент не великий але він все ж таки існує. Радимо вам відрахувати 3 місяці та протестуватись на ВІЛ. Ви можете протестуватись в кабінеті «Довіра», у сімейного лікаря або замовити тест на сайті «Тест вдома» за наступним посиланням https://test-vdoma.com.ua/. У разі якщо ви не знаєте куди звернутись, то зателефонуйте нам на Гарячу лінію за номером 0 800 500 451 та додатково проконсультуватись із нашими консультантами. Дзвінки безкоштовні та конфіденційні. Дякуємо за звернення.

ВідкритийПсихолог Михайло пояснено 02.07.2024  • 
Питання:
Добрий день. Чи є корисними фізичні навантаження під час лікування туберкульозу чи можуть причинити шкоду організму  ? Наскільки важку фізичну працю можна виконувати? 
Відповідь:

Доброго дня. Фізичні навантаження залежить від форми туберкульозу, стадії виявлення хвороби та етапу лікування. Якщо туберкульоз виявлено на ранніх стадіях, і пацієнт не має ускладнень, допускаються невиснажливі фізичні заняття. Наприклад, легка гімнастика, зарядка, йога. Але обов’язково треба слідкувати за тим, щоб не напружувалась грудна клітина, не було задишки, слабкості та прискореного серцебиття. Якщо ви через медичні показання зробили паузу у тренуваннях, то повернення до них має бути поступовим. Від повільних до більш швидких, від легких до більш інтенсивних. Щоб не нашкодити собі, слідкуйте за відчуттями. З додаткових питань звертайтесь на Гарячу Лінію за тел 0800503080 .

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 29.06.2024  • 
Питання:
Добрий день. Був поцілунок з чоловіком. Зараз він дізнався, що він віл+. Чи потрібно мені хвилюватися про можливість зараження від нього? Був лише поцілунок з язиком
Відповідь:

Доброго дня. ВІЛ- інфекція не передається через поцілунок, подряпини та укуси, через сльози, слину та піт. Взагалі у побуті ВІЛ-інфекція не передається. Ситуація про яку ви написали не є ризикованою щодо інфікування ВІЛ. Є три шляхи передачі ВІЛ-інфекції : через кров, статеві рідини та грудне молоко ВІЛ-інфікованої матері під час грудного вигодовування дитини. Якщо людина, що має діагноз ВІЛ приймає АРТ-лікування, має невизначне вірусне навантаження - ВІЛ не передається під час статевих контактів та грудного вигодовування. Можете надати наші контакти вашому знайомому, який щойно дізнався про ВІЛ-статус, на нашій ГЛ він може отримати довідкову, медичну, психологічну, юридичну консультації та консультації вузькопрофільних фахівців - невролога та дерматовенеролога. До побачення. Дякуємо за звернення. Бережіть себе.

Відповідь наданаВідвідувач сайту пояснено 28.06.2024  • 
Питання:
Доброго дня, у мене питання чи можна заразитися віл, якщо на постільну білизну потрапили виділення інфікованого, вони не встигли висохнути, а у мене була рана,яка кровоточить, я доторкнулася, можна сказати навіть тернулася раною цих виділень. Чи можливе інфікування?
Відповідь:

Добрий день. Дякуємо за запитання. Через виділення які є на білизні , ризик інфікування 0. Якщо була ранка то вона повинна бути свіжою і з неї повинна виділятися кров, тобто щоб інфікована кров чи виділення потрапили в кровоток. Якщо у Вас виникнуть ще запитання, радимо Вам звернутися на нашу ГЛ з питань ВІЛ за тел: 0800500451, наші консультанти Вас проконсультують. Працюємо 24/7, дзвінки безкоштовні та конфіденційні. Також у нас консультують лікарі-інфекціоністи у робочі дні з 9:00 до 19-00.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 25.06.2024  • 
Питання:
Добрий день. У мене таке запитання: Якщо ВІЛ в стадії ремісії, чи можливо заразити інших?
Відповідь:

Добрий день! Дякуємо за звернення. На скільки зрозуміло з питання, мається на увазі, що людина приймає антиретровірусну терапію та має невизначене вірусне навантаження, але статеві контакти незахищені. Якщо так, то неможливе інфікування в даному випадку. Але ми радимо Вам використовувати презервативи, тому що є інші захворювання які передаються статевим шляхом і Ви можете інфікуватись. Якщо у Вас виникнуть ще запитання, радимо Вам звернутися на нашу ГЛ з питань ВІЛ за тел: 0800500451, наші консультанти Вас проконсультують. Працюємо 24/7, дзвінки безкоштовні та конфіденційні. Також у нас консультують лікарі-інфекціоністи у робочі дні з 9:00 до 19-00.

ВідкритийПсихолог Максим пояснено 25.06.2024  • 
Питання:
Доброго дня. Чи можливо не заразитися ВІЛ від ВІЛ-інфікованої людини   впрдовж 10 років незахищеного та регулярного статевого акту.
Відповідь:

Доброго дня. Це вкрай малоймовірно, але така можливість завжди є, просто вірогідність тако результату дуже і дуже низька.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 24.06.2024  • 
Питання:
Добрий вечір! Писав раніше питання, але чомусь не з'явилося в переліку. Був незахищений секс , людина дізналася,що у неї є вірус ВІЛ, вже пройшло 10 днів після сексу . Що мені робити? Які мої дії? Просто чекати 3 місяці? І робити тест? За цей час можна поїхати головою, тільки про це і думаю.
Відповідь:

Добрий день! Так, Вам потрібно зачекати 3 місяці після ризикованої ситуації і зробити аналіз на ВІЛ, іншого виходу немає. Звичайно, Ви можете зробити раніше, але цей результат не буде достовірним на 100%. Якщо такий випадок незахищеного статевого контакту був лише один раз, то хочу Вас дещо заспокоїти, оскільки за статистикою, ризик складає всього 0,04%. Якщо у вас залишились ще питання, можете також зателефонувати на нашу Гарячу лінію за номером 0800500451, 24/7.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 23.06.2024  • 
Питання:
Мене призвали до армії з віл другої стадії. Чи можуть мене послати на передову і як я буду получати терапію і проходить аналіз 
Відповідь:

Добрий день! Згідно наказу №262 від 27.04.2024 Міністерства оборони України про придптність/неприддатність до військової служби, який запрацював з 04.05.2024 в ст.5 зазначено, що люди, які мають хворобу, зумовлену ВІЛ (стабільний стан) - придатні до військової служби; якщо хвороба, зумовлена ВІЛ, з імунною субкомпенсацією, то особи придатні до служби у військових частинах забезпечення ТЦК та СП, навчальних центрах і т. ін. Якщо ж хвороба, зумовлена ВІЛ має прогресуючу форму, з імунною декомпенсацією, то особа є непридатою до військової служби з виключенням її з військового обліку. З цього питання ви можете отримати консультацію нашого юриста в понеділок, 24.06.2024 з 8.00 до 13.00 і вівторок, 25.06.2024 з 8.00 до 11.00 за телефоном 0 800 500 451. Дзвінки безкоштовні та конфіденційні.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 23.06.2024  • 
Питання:
Був незахищений ПА, зроблено аналіз ІФА антиген-антитело на 14-15 тижні після. Негативно. Чи можна бути стовідсотково впевненим у відсутності ВІЛ та не накручувати себе?
Відповідь:

Вітаю. Навіть тести, які використовуються у всьому світі не мають такої точності -100%. Специфічність тестів 99.8% тож можете бути впевненим на 99.8% і терміну 12 тижнів достатньо для встановлення діагнозу, звісно, якщо за цей час Ви не потрапили в нову, ризиковану ситуацію.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 20.06.2024  • 
Питання:
Доброго дня! Чи безпечно жити в квартирі, де жив хворий на туберкульоз? Наскільки мені відомо – ця паличка не гине. Чи допоможе ремонт? Чи це безпечно? Так як у мене двоє маленьких діток. Дякую наперед.
Відповідь:

Доброго дня. Туберкульозом неможливо заразитися при загальному використанні посуду, напоїв, їжі, одягу або при доторку до поверхонь. Люди з легеневим туберкульозом виділяють у повітря ТБ бактерії при розмові, кашлі, чханні чи співі. Інші люди, що знаходяться в тому ж внутрішньому середовищі (наприклад, та ж кімната або квартира) при диханні можуть вдихнути бактерії у свої легені, що може призвести до інфікування (зараження). Після того, як хвора людина залишила кімнату, ТБ бактерії залишаються в кімнатному повітрі кілька годин, особливо в маленьких кімнатах з поганою вентиляцією. Якщо хвора людина залишила кімнату кілька годин тому або кімната має гарну вентиляцію (провітрюється), то ризику для людей, які прибирають кімнату, немає. мікро­організм не боїться висихання, холоду та більшості дезінфікувальних засобів. У річковій воді може жити до 5 місяців, у ґрунті — від 3 місяців до 1−2 років, у вулич­ному пилу — 10−15 днів, на одязі та ін­ших предметах — упродовж багатьох мі­сяців. В умовах кімнатної температури (у темному місці) туберкульозні палич­ки залишаються життєздатними про­тягом 4 місяців, при розсіяному світлі — до 1,5 місяця. Бактерії туберкульо­зу тривалий час можуть виживати у мо­лочних продуктах: у вершковому маслі в умовах холодильника зберігають жит­тєздатність до 30 діб, у молоці — 14−18 діб, сирі — 26 діб, у замороженому м’ясі — до 1 року. Соління і копчення практич­но їх не знешкоджують. Кип’ятіння зни­щує протягом кількох хвилин. Сухе га­ряче повітря (+1000С) вбиває збудника лише через годину. Літні сонячні про­мені знешкоджують бактерії через 30 хвилин, весняні й осінні — через одну годину, зимові — через дві, ультрафіо­летові промені — через 2−3 хвилини. Тому ремонту в квартирі буде достатньо, щоб спокійно жити, і не переживати за своє здоров'я та здоров'я своїх дітей. Будьте здорові, для додаткової консультації звертайтесь на гарячу лінію. 0800503080. з 8.00 до 18.00

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 19.06.2024  • 
Питання:
Добрий вечір. Що таке супресія при ВІЛ?
Відповідь:

Добрий вечір, дякуємо за запитання. ВІЛ-інфікованій людинні признчається артиретровірусна терапія з моменту виявлення в неї ВІЛ, а через 6 місяців кількість вірусу повинно бути невизначене. Таким чином, досягається вірусна супресія та ефективність такої терапії. Якщо у Вас виникнуть ще запитання, радимо Вам звернутися на нашу ГЛ з питань ВІЛ за тел: 0800500451, наші консультанти Вас проконсультують. Працюємо 24/7, дзвінки безкоштовні та конфіденційні. Також у нас консультують лікарі-інфекціоністи у робочі дні з 9:00 до 19-00.

ВідкритийПсихолог Максим пояснено 18.06.2024  • 
Питання:
Добрий вечір. Я приймаю АРВ терапію, чи можливо при цьому заразити партнера?
Відповідь:

Добрий вечір, дякуємо за звернення. Якщо у Вас вірусне навантаження менше 40 РНК копій/мл то Ви нікого не можете інфікувати. Якщо у Вас виникнуть ще запитання, радимо Вам звернутися на нашу ГЛ з питань ВІЛ за тел: 0800500451, наші консультанти Вас проконсультують. Працюємо 24/7, дзвінки безкоштовні та конфіденційні. Також у нас консультують лікарі-інфекціоністи у робочі дні з 9:00 до 19-00.

ВідкритийПсихолог Максим пояснено 18.06.2024  • 
Питання:
Вони познайомилися в барі. Приємно провівши вечір, забажали продовжити його  вдома в молодого чоловіка. Вранці жінка, подаючи своєму новому знайомому каву,  ніби між іншим повідомила, що вона ВІЛ-позитивна. І швидко зникла, не залишивши  про себе жодних відомостей. Ледве оговтавшись від сюрпризу, чоловік чимдуж  поспішив до лабораторії діагностики ВІЛ/СНІДу, в глибині душі сподіваючись, що з  ним жорстоко пожартували. Аналізи зробили, але оскільки остаточний діагноз можна  встановити лише через три місяці, бідоласі доведеться чекати. Тяжко уявити стан  людини в подібній ситуації. Зниклу пані поки що не виявили. А той чоловік має намір  звернутися до правоохоронних органів... Чоловік звернувся до соціальних служб,  просить допомогти.
Відповідь:

Не зрозуміло, яка допомога потрібна. Зверніться на нашу телефонну лінію 0800500451

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 18.06.2024  • 
Питання:
Доброго дня. Підкажіть будь ласка. Я дізналася про свій статус зовсім нещодавно будучи вагітною. Одразу почала приймати терапію. Зараз я народила донечку і вага приймає ліки, але мене не відпускають з пологового, тримають силою. Чи маю я право взяти всю відповідальність на себе, давати сама ліки і поїхати додому? Дякую.
Відповідь:

Вітаю. За розпорядженнями міністерства охорони здоров'я лікарі не мають право відпускати дитину, народжену ВІЛ інфікованою мамою до завершення лікування. Ви можете виписатися та приходити до дитини, але дитина має перебувати під наглядом лікарів. Це обумовлено великою кількістю випадків позбавлення лікування дитини несвідомими мамами. Лікарі можуть нести кримінальну відповідальність за виписку дитини до закінчення лікування.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 18.06.2024  • 
Питання:
Добрий день! Дуже боюсь, що на роботі дізнаються про мій ВІЛ і можуть звільнити, бо працюю поваром. Як бути?
Відповідь:

Добрий день! Люди, які живуть з ВІЛ, наділені всіма правами та свободами, передбаченими Конституцією та законами України, іншими нормативно-правовими актами України. У статті 2-1 Кодексу законів про працю України вказано, що будь-яка дискримінація у сфері праці залежно від стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД заборонена. У статті 16 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 12.12.1991 №1972-XII більш детально визначено, яких саме обмежень не повинні зазнавати люди, котрі живуть з ВІЛ. Передусім на підставі ВІЛ-позитивного статусу особи забороняється: – відмовляти у прийнятті на роботу; – звільняти з роботи; – відмовляти у прийомі до освітніх, медичних закладів, до закладів соціальної опіки і піклування та соціальних служб; – відмовляти у наданні медичної допомоги та соціальних послуг. Як бачите ВІЛ-інфікована людина захищена законом, а роботодавцям рекомендовано під час укладання колективних договорів і угод включати до них положення щодо недопущення випадків дискримінації працівників із таким захворюванням відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди».

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 16.06.2024  • 
Питання:
Добрий вечір.Квантифероновий тест-позитивний,сліди туб.інфекції в сечі,легені в нормі,із клініки-постійна субфебрильна температура(на протязі 2 років),головний біль,пітливість,біль в правій нирці,почервоніння обличчя,загальна слабкість.Призначили лікування на 6міс. Перші 2міс-комбінований препарат із 4 антибіотиків(рімфампіцин,ізоніазід,етамбутол,піразінамід).Не зважаючи на побічні ефекти,стало краще,клініка майже вся пройшла.Зараз 3 місяць пішов- перевели на 2 препарати-рімфампіцин та ізоніазід,також 4 табл в день,курс-4міс.Вже тиждень приймаю і стало знову гірше,як до лікування(субфебрильна температура,пітливість,озноб і т.д).Питання: 1)Можливо потрібно було ще продовжити приймати комбінований препарат,тобто може не вистачило 2міс?Чи це нормальна реакція організму на лікування,що такі перепади?Чи не є це показником,що резистентність,або навпаки це показує,що ліки допомагають? 2)Чи дає туб.інфекція і неврологічні симптоми?Десь на другий тиждень і по неврології стало краще,запитую тому,бо в анамнезі-в 2023р перенесла нейроінфекцію (нейробореліоз,пізня стадія),є множинні очаги(гліоз).Чи може туб.інфекція також бути причиною виникнення очагів?Буду чекати Вашої відповіді.Дякую
Відповідь:

Добрий день. Є стандартні схеми лікування, які призначають пацієнтам ( інтенсивна фаза 2 місяці, підтримуюча фаза 4 місяці). Якщо у Вас з'явилися скарги після завершення інтенсивної фази лікування, то необхідно звернутися до свого фтизіатра. Можливо Вам необхідно ще на 1 місяць продовжити лікування 4-ма протитуберкульозними препаратами. Також необхідно повторно здати бак. посів сечі на МБТ, щоб розуміти допомагає Вам лікування і чи немає резистентності.

Відповідь наданаВідвідувач сайту пояснено 14.06.2024  • 
Питання:
Добрий день, скажіть будь ласка, експрес тест іфа 4 го покоління і якщо здати в лабораторії на Автоматичний хемілюмінесцентний аналізатор 4 го покоління точність аналізу де буде краще? Дякую.
Відповідь:

Добрий день. Обидва тести точні, тому що: тести четвертого покоління, визначають одночасно і антитіла, і антигени p24, тому їх ще називають комбінованими. Вони високоспецифічні — 99,8% Найвищу точність аналіз демонструє через 14 днів після зараження і до моменту вироблення антитіл.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 13.06.2024  • 
Питання:
Після ризикованої ситуації здано 2 аналізи ІФА антиген-антитело, на 103 та 111 день. Різні лабораторії, тести негативні. Чи можна вже стовідсотково виключити ВІЛ?
Відповідь:

Ви отримали два негативні результати у потрібний період часу. Ви можете бути абсолютно впевнені, що ВІЛ-інфекції у вашому організмі немає. Для отримання більш детальної інформації звертайтесь на нашу "Гарячу лінію" (0800500451). Дякую за звернення

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 12.06.2024  • 
Питання:
Доброго дня. Два тижні тому був незахищений оральний секс із дівчиною, чий віл статус мені невідомий. На разі маю температуру 37,5-37,7, без будь-яких інших симптомів (хіба що невелике почервоніння на шкірі обличчя). На всяк здав швидкий тест на віл(негативний). Я ж правильно розумію, якщо температура була б через віл, то тест би показав наявність антитіл, навіть якщо не пройшло 3-х місяців? Завчасно дякую за відповідь
Відповідь:

Добридень. Тест на ВІЛ слід робити через 3 місяці після ризикованої ситуації для отримання достовірного результату. Температура не сприяє більш ранньому виявленню ВІЛ в організмі людини. Рекомендуємо повторити тестування через 3 місяці. Для отримання детальнішої інформації про профілактику ВІЛ-інфекції звертайтесь на нашу "Гарячу лінію" (0800500451). Наші фахівці дадуть відповіді на всі питання, що стосуються ВІЛ-інфекції. Дякую за звернення.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 12.06.2024  • 
Питання:
Бобрий вечір. Я Вам задавав запитання: Бобрий день, читав на сайті лабораторії, що аналіз на віл на пізніх стадіях( снід) може бути негативний. Антитіла сумарні до ВІЛ 1/2 та Антиген р24 ВІЛ 1 (HIV) (якісне визн.) (виконується від 2 років) . Автоматичний хемілюмінесцентний аналізатор Architect i2000sr Abbott laboratories, (США). Це 4-го покоління аналіз? чому так пишуть? З Вашої відповіді я зрозумів наступне: що 3-покоління на стадії (СНІД) може бути негативний тому, що імунітет не виробляє антитіла до вірусу, а антиген р24 він не шукає. Якщо здати 4-го покоління на пізній стадії (СНІД) коли вже імунітет не виробляє антитіла до вірусу то антиген р24 буде виявлятися, і таким чином всеодно хвороба виявляється. Тобто, якщо був ризик років 20 назад і здати цей аналіз в лабораторії:Антитіла сумарні до ВІЛ 1/2 та Антиген р24 ВІЛ 1 (HIV) (якісне визн.) (виконується від 2 років) на пізній стадії (СНІД) він точно покаже антиген Р24 або антитіла якщо ще будуть, і таким чином покаже якщо людина інфікована. Я Вас правильно зрозумів? Буду вдячний за відповідь.
Відповідь:

Добридень. Так, Ви абсолютно правильно все зрозуміли. Тест обов'язково виявив би ВІЛ-інфекцію. Дякую за звернення.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 11.06.2024  • 
Питання:
Бобрий день, читав на сайті лабораторії, що аналіз на віл на пізніх стадіях( снід) може бути негативний. Антитіла сумарні до ВІЛ 1/2 та Антиген р24 ВІЛ 1 (HIV) (якісне визн.) (виконується від 2 років). Автоматичний хемілюмінесцентний аналізатор Architect i2000sr Abbott laboratories, (США). Це 4-го покоління аналіз? чому так пишуть?
Відповідь:

Доброго дня! Для первинної діагностики використовують скринінгові методи дослідження. Тести 3 покоління виявляють тільки антитіла, тести 4 покоління антиген та антитіло. На більш пізніх етапах можуть виявлятися, і антиген, і антитіла. На термінальній стадії хвороби (СНІД) вірус руйнує механізм синтезу антитіл, тому в крові знову визначається тільки антиген р24. Позитивний результат дослідження на антиген р24 при негативному на антитіла вказує на нещодавнє зараження вірусом (антиген вже виявляється, але організм ще не відреагував виробленням антитіл). Позитивний аналіз на антитіла при негативному на антиген р24 говорить про більш пізній термін інфекції (антитіла вже виробляються і зв'язують антиген).

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 11.06.2024  • 
Питання:
Добридень. Чи могла я заразитися СНІДом, якщо пила воду з однієї пляшки, а у подруги на губах був герпес?
Відповідь:

Добридень. Ви могли заразитися герпесом. Інфікуватися таким чином ВІЛ-інфекцією неможливо, ВІЛ не передається побутовим шляхом через їжу, воду, предмети побуту. ВІЛ передається при незахищених сексуальних контактах і при попаданні крові ВІЛ-інфікованої людини в кровообіг здорової. Дякую за звернення. Бережіть себе.

ВідкритийПсихолог Лєра пояснено 10.06.2024  • 
Питання:
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, ситуація така. Був плеврит + виявили туберкульоз, зараз лікуюсь майже 2 місяці. Іноді ввечері піднімається температура до 37 і через невеликий проміжок часу сама сходить. Сьогодні піднялась до 37.3. Чи можливо таке та чи нормально це?
Відповідь:

Доброго дня! Під час лікування ексудативного плевриту рекомендовано систематично контролювати рівень рідини у плевральних порожнинах за допомогою УЗД або рентгенографії. Нове накопичення рідини може сприяти підвищенню температури тіла (температура в цьому разі значно підвищується - 38 та більше), велика кількість рідини має бути евакуйована шляхом плевральної пункції або дренування. Крім специфічних антимікобактеріальних препаратів при туберкульозному плевриті рекомендовано приймати глюкокортикостероїди, їх призначає фтизіатр. Я думаю, що у вашому випадку таке зовсім незначне підвищення температури не пов'язане із прогресування туберкульозу і не повинно викликати у вас занепокоєння.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 10.06.2024  • 
Питання:
В минулому році зустрічався з дівчиною декілька місяців. Були незахищені статеві контакти. Коли ми розстались, то десь через два місяці в мене погіршився стан здоров’я, збільшились лімфовузли та з’явився білий нальот на язику, вже декілька разів хворів. Майже зразу протестувався на ВІЛ, потім через 4 місяці – негативні результати. Тепер чекаю щоб протестуватись через шість місяців. Чи може бути позитивний результат?
Відповідь:

Вітаємо! Згідно медичних протоколів результати тестування будуть достовірними вже через 3 місяці після останньої ризикованої ситуації. Тим більше, якщо у вас в цей період відбувається запальний процес в організмі, то в такому випадку тест обов’язково зафіксує наявність інфекції якщо це пов’язано з нею. Якщо результати негативні, то потрібно звернутись до сімейного лікаря з метою з’ясування причин зниження роботи імунної системи. Дякуємо за звернення.

ВідкритийПсихолог Михайло пояснено 07.06.2024  •