Благодійна організація «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДу»

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Потрібна допомога
Ми завжди раді вам допомогти
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Фільтр:ВсіПоточний рікПоточний місяць
Питання:
Добрий день. Мав секс з дівчиною без презерватива декілька разів, то чи міг я заразитися СНІДом? І яка різниця між ВІЛ і СНІД?
Відповідь:

Добрий день! Ви могли інфікуватися ВІЛ, тобто вірусом імунодефіциту людини - це назва збудника, який передається від людини до людини. Якщо людина інфікувалася, то кажуть, що у неї ВІЛ-інфекція, при цьому людина може не відчувати ніяких у себе змін у здоров'ї. Коли вже починають розвиватися симптоми враження органів вірусом, тоді говорять про СНІД, тобто синдром набутого імунодефіциту людини. Отже, Ви могли інфікуватися ВІЛ. Але, щоб дізнатися, чи насправді так сталося чи ні, необхідно через три місяці після останнього ризикованого контакту зробити спеціальний тест на ВІЛ. Для цього можна звернутися в Центр СНІДу чи Кабінет "Довіра", або купити експрес-тест в аптеці, також у Вас є можливість замовити безкоштовний тест на нашій ГЛ "ТестВдома" 0800332804 (з 10:00-19:00).

ВідкритийПсихолог Галина пояснено 14.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня, 3 місяці назад у мене стався незахищений секс, після чого за тиждень у мене почалася ломота у тілі, збільшився шийний лімфовузол, який болів, обличчя почало обсипати, біля ока утворилися дрібненькі прищики, які то зникають то зʼявляються, я почала помічати неприємні відчуття у ротовій порожнині, почали утворюватися білі рани на щоках, язиці і на деснах,лопати губи, зʼявилися рясні виділення із піхви, пройшло 4 тижня, я здала усі мазки і аналізи, все негативне. Пройшло 10 тижнів, повторно здала аналіз на сифіліс- негативний. Симптоми не покидають, зʼявилася незначна висипка на ногах яка дуже чухалася, щось схоже на укуси комара, імунітет дуже впав, почалися проблеми із шлунком, головні болі, дуже потію вночі. На 12 тижні зробила експрес тест на віл- показав негативний результат. Найстрашніше те, що в моєї дитини зʼявилися такі ж самі симптоми- рани у роті, нещодавно була висипка з температурою, шкіра почала лущитися, на пальці руки вискочив пухир, був період що її нудило. У неї випадають зуби, тому в неї у роті є відкриті рани, у період коли в мене лише зʼявлялися симптоми ми пили з однієї пляшки( тоді в мене лопали губи) чи могла таким чином моя дитина заразитися від мене віл інфекцією?
Відповідь:

Доброго дня! Всі побутові контакти з людьми, які мають вірус ВІЛ (навіть якщо не знають про свій статус та мають велику кількість вірусу в крові) є безпечними. Поцілунки, використання посуду, пляшок, ванних кімнат, туалетів, басейнів та саун, укуси комах, тварин та інші всі можливі контакти в побуті не несуть ризику інфікування. Тобто, навять якщо у вас є ВІЛ інфекція, ви ніяким чином через побут не можете інфікувати дитину. Але, нагадуємо, що ВІЛ-інфекція не має якихось специфічних симптомів, всі моменти зі станом свого здоров"я та дитини краще уточнити саме в лікарів сімейної медицини та вузьких спеціалістів за місцем проживання. Також ви можете скористатися телефонною консультацією лікаря інфекціоніста у робочі дні з 9-00 до 18-00 за телефоном Гарячої лінії з питань ВІЛ 0 800 500 451

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 12.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня! Таке питання- чи можу я отримувати лікування й консультацію без паспорта? Чи мають право мені відмовити?
Відповідь:

Доброго дня.Ні, Вам не мають право відмовити в наданні медичної допомоги-чи то консультація , чи то обстеження , чи то лікування. Ви можете надати інший документ, який посвідчує вашу особу. При потребі, ви напишете заяву на ім'я генерального директора (головного лікаря) з проханням отримати потрібні вам послуги в медичному закладі, з урахуванням відсутності паспорту. Для відновлення документів — зверніться в ЦНАП.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 11.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня мій син зараз у Чехії,йому 37. В нього ВІЛ+. 10 років тому хворів на туберкульоз внутрішньогрудних лімфатичних вузлів.Зараз його направили на рентген і квантифероновий тест. По рентгену інформації ще нема. Квантифероновий тест-позитивний. Що це означає і що може впливати на результат, підскажіть, будь-ласка. Консультував терапевт.
Відповідь:

Доброго дня! Квантифероновий тест проводиться для діагностики латентної (прихованої) туберкульозної інфекції та активного туберкульозу. Діагностичне значення квантиферонового тесту досі не було належним чином оцінене у дітей, ВІЛ-інфікованих пацієнтів, а також за наявності позалегеневого туберкульозу. Ви повинні розуміти, що інтерпретація результатів повинна проводитися з урахуванням клініко-епідеміологічного анамнезу та інших діагностичних досліджень. Позитивний результат: латентна туберкульозна інфекція (ЛТБІ); активний туберкульоз. Що може впливати на результат: -Час із моменту інфікування M. tuberculosis. Феномен сероконверсії/реверсії квантиферонового тесту вивчений недостатньо. - Стан імунної системи. Позитивні результати квантиферонового тесту бувають при інфекціях, спричинених деякими нетуберкульозними мікобактеріями. Це потребує повторного тестування чи проведення додаткових досліджень. З огляду на зазначені особливості, квантифероновий тест не можна вважати самодостатнім методом діагностики туберкульозу. Щоб підтвердити чи виключити наявність інфекції, потрібне комплексне обстеження і обов'язкова консультація (огляд) фтизіатра.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 11.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня. Дитині два рази робили аналіз на ВІЛ. Вірусу не виявлено, але мати інфікована (дитині 14 місяців). Дитина може бути здоровою?
Відповідь:

Добрий день. Так, дитина може бути здоровою. Сам факт наявності ВІЛ в крові вагітної жінки не означає гарантію передачі інфекції дитині. Якщо навіть жінка не знала про ВІЛ і не проходила з якоїсь причини профілактику передачі вірусу дитині, то природа захищає потомство і у 75% випадків діти народяться без ВІЛ. На сьогодні вагітні жінки, що перебувають на обліку, тричі проходять тестування на ВІЛ і у випадку виявлення інфекції їм проводять профілактику передачі захворювання дитині (АРТ протягом вагітності, АРТ дитині після народження (28 днів) і штучне вигодовування). Як результат такої профілактики - ризик народження дитини з ВІЛ становить менше 1%, тобто одиничні випадки. Тож, якщо мати дитини пройшла таку профілактику - більше 99%, що дитина здорова, що і показують тести. І навіть якщо такої профілактики не було, шанс що дитина не має ВІЛ також є. Остаточно ВІЛ-статус дитині, що народжена ВІЛ+ жінкою встановлюють тестуванням у віці 1 рік і 6 місяців.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 09.04.2024  • 
Питання:
Добрий день. Мій племінник заразився ВІЛ інфекцією від своєї дівчини, з якою жив півтора роки. Вона точно інфікована, але не лічиться. І тепер у неї новий чоловік. Так вона так перезаражає ще багато чоловіків. Чи можна її якось притягнути до відповідальності? Як можна її партнерів попередити про таке? 
Відповідь:

Добрий день. Ваше питання стосується дуже важливої проблеми - як зупинити передачу ВІЛ іншим людям, якщо людина з ВІЛ не попереджає про свій ВІЛ статус, не лікує ВІЛ і не захищає сексуальні контакти. З цією метою було розроблено методику індексного тестування. Це означає, що різними способами можна запропонувати партнеру такої особи перевіритись на ВІЛ і звернути таким чином увагу на своє здоров'я. Найбільш безпечний з цих способів - звернутись до кабінету довіри з ВІЛ, повідомити про таку потребу його співробітників та надати контакти осіб, які потребують тестування. Співробітники самостійно зв'яжуться з особами групи ризику і запросять їх на тестування. Якщо мова йде про відповідальність партнерки з ВІЛ перед законом за інфікування вашого племінника, то рекомендуємо з цього питання отримати консультацію юриста нашої Гарячої лінії, звернувшись за телефоном 0-800-500-451.

Відповідь наданаВідвідувач сайту пояснено 09.04.2024  • 
Питання:
Ситуація така. Прожили з жінкою майже 9 місяців,вели активне статеве життя,секс не захищений ( хотіли дитину). В результаті завагітніла,робили стандартні аналізи результат - антитіла на ВІЛ. Я теж робив- у мене негативно ( причому на протязі наступного року перевіряв ще кілька разів - все нормально). У мене запитання: який період мав пройти від її зараження до моменту коли могло вже передатися мені? Чи можливо взагалі що на момент нашого знайомства вона вже була інфікована? Дякую 
Відповідь:

Вітаю. Якщо у жінки виявили ВІЛ, а у Вас негативний результат, то на момент вашого знайомства вона вже була інфікована. Ви можете прожити декілька років з ВІЛ інфікованою людиною, займатися незахищеним сексом і не заразитися ВІЛ. Чоловікам складніше заразитися ВІЛ ніж жінкам. А діти у ВІЛ інфікованих жінок зараз зазвичай народжуються здоровими, якщо жінка виконує усі настанови лікарів.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 08.04.2024  • 
Питання:
День добрий. Що означає невдача лікування? Брат чоловіка лікував туберкульоз в лікарні.Сьогодні явився з випискою, а в ній написано невдача лікування. Ми проживаємо в одному будинку.Підскажіть, що це означає. Він сміється, каже пролікувався і вже пішов до сусіда поминати когось. Що нам робити?
Відповідь:

Доброго дня! Нажаль, ви надали не всю інформацію. Якщо аналізувати тільки "невдача лікування", то є декілька варіантів. 1)Невдача лікування по мазку і/або посіву означає, коли хворий з позитивним результатом мікроскопії і/або культурального дослідження після прийняття 90 доз (Вашого родича повинні перевести до категорії 2 та реєструвати як «Лікування після невдачі»). 2) По клініко-рентгенологічній картині, у хворих, в яких спостерігається негативна клініко-рентгенологічна картина патологічного процесу і при цьому результати мікроскопії і/або культурального чи іншого дослідження патологічного матеріалу з метою виявлення збудника ТБ є негативними (експрес ТМЧ з направленням на відповідне лікування на основі аналізу факторів ризику та результатів ТМЧ. Переводиться до 4 (МРТБ) категорії та реєструється як випадок МРТБ). 3) Хворі, в яких встановлено МРТБ за результатами ТМЧ у будь-який час протягом АМБТ за 1–3 категорією, незалежно від наявності позитивних або негативних результатів мікроскопії на момент отримання ТМЧ (експрес ТМЧ з направленням на відповідне лікування на основі аналізу факторів ризику та результатів ТМЧ ).

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 06.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня. Скажіть, чи правда, що туберкульозні препарати дуже токсичні і майже завжди викликають побочку?.Що робити в таких випадках? Лікар сказала, що не помру.., все одно потрібно пити ліки. А я переживаю, бо маю проблеми з печінкою.
Відповідь:

Доброго дня! Побічна реакція (ПР) – це будь-яка небажана реакція, яка виникає при використанні лікарських засобів у звичайних дозах, рекомендованих для профілактики, діагностики і лікування захворювань або з метою зміни фізіологічних функцій організму. Токсичні і алергічні реакції ділять на легкі, середньої важкості (або помірні) і тяжкі. Легкі: відсутня необхідність відміни препарату і спеціального лікування, клінічні прояви зникають самостійно з часом. Помірні: потребують тимчасової відміни препарату і проведення спеціального лікування, збільшення строків госпіталізації. Тяжкі: становлять загрозу для життя хворого і високий ризик розвитку інвалідизації, збільшують строки госпіталізації. Лікування туберкульозу обов'язково проводиться під контролем лабораторних показників.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 06.04.2024  • 
Питання:
Можно сдать анализ на ВИЧ и гепатиты А и В какая цена ?
Відповідь:

Доброго дня! Дякуємо за звернення. Пройти безкоштовно дослідження на наявність ВІЛ інфекції можна в кабінетах довіри за місцем перебування. Пройти швидкі тести на вірусні гепатити безоплатно можна у свого сімейного лікаря. Що стосується приватних лабораторій, де також можна пройти обстеження, потрібно уточнювати щодо ціни на аналізи.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 06.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня. Скажіть, а як лікувати туберкульоз, якщо завагітнієш? Чи лікування припиняється? З понеділка розпочинаю терапію, живу актиним статевим життям. З чоловіком планували вагітність, а тут туберкульоз неочікувано. Що робити? Перенести лікування, поки не народжу? Чи вплине це на дитину?З лікарем не говорила про це.
Відповідь:

Доброго дня!В першу чергу ви повинні поговорити про це зі своїм лікуючим лікарем. Однозначно - лікування туберкульозу розпочинати, тому що наслідки нелікованого туберкульозного процесу можуть бути дуже невтішними. До початку обов'язково лікування необхідно пройти тест на вагітність. ПТП першого ряду (R, H, Z, E) безпечні для вживання. Не застосовують ін'єкційні препарати (аміноглікозиди, капреоміцин) та етіонамід/протіонамід в першому триместрі через тератогенні ефекти. Рідкі винятки можна зробити у випадку РРТБ, що загрожує життю матері; таке лікування треба проводити після консультації з неонатологом та акушером-гінекологом. Всім жінкам репродуктивного віку, що проходять лікування від ТБ та МРТБ, має бути запропоновано контрацепцію. Оскільки рифампіцини можуть знижувати ефективність оральної контрацепції, необхідно розглянути альтернативні методи, такі як депо-ін'єкції або внутрішньоматкова спіраль. Лікування жінок, що хворіють на ТБ та годують немовлят груддю, здійснюється за стандартною схемою. За відсутності бактеріовиділення такі жінки можуть продовжувати годувати немовлят груддю, мати та дитина можуть знаходитись разом.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 06.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня. Поясніть, чи мають бути певні умови для зберігання вакцини БЦЖ? Справа в тому, що моїй дитині зараз майже місяць В роддомі не вакцинували. Сьогодні зателефонували і запросили в поліклініку, вже є вакцина. Але сьогодні ми не вдома.Медсестра сказала, що не проблема-підійдемо в понеділок. Все рівно ще не набралась група. А хіба так можна? Одна ампула на декілька дітей? Дякую, чекаю на вашу консультацію.
Відповідь:

Доброго дня. Вакцина БЦЖ являє собою препарат живих ослаблених нешкідливих мікобактерій туберкульозу вакцинного штаму БЦЖ-1, ліофільно висушені у 1,5% розчині глютамінату натрію. Одна ампула, запаяна під вакуумом, містить 1,0±0,001 мг вакцини БЦЖ, що складає 20 доз, кожна по 0,05 мг препарату. На даний час для вакцинації використовується суха вакцина БЦЖ з терміном придатності 24 міс. Вона визнана в цілому світі і широко використовується для специфічної профілактики туберкульозу серед дітей. Враховуючи, що вакцина БЦЖ відноситься до групи живих, вона дійсно має потребу в особливих умовах зберігання. Вакцину необхідно зберігати у спеціально призначеній кімнаті в холодильнику під замком або в темному місці при температурі + 4-8 оС. У цій кімнаті проводять обробку шприців, розведення і забір вакцини у шприц (індивідуально для кожної дитини).

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 06.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня! У мого чоловіка підозрюють туберкульоз. Здав мокроту. Мазок показав позитивний результат, а генетичний аналіз (я не знаю точної назви) -негативний. Як можна розцінювати дані результати? Можливо, потрібно ще якось дообстежити? І чи довго чекати на достовірний результат? До лікаря в понеділок. Дякую.
Відповідь:

Доброго дня! Думаю, мова йде про генетичне дослідження першого зразка, отриманого від пацієнта- метод ампліфікації нуклеїнових кислот (NAAT), що проводять у пацієнтів із підозрою на туберкульоз легень. У пацієнтів із позитивним результатом мікроскопії мазка та негативним результатом NAAT діагноз туберкульозу є малоймовірним. У хворих із помірною або високою ймовірністю туберкульозу та негативним результатом мікроскопії мазка позитивний результат NAAT попередньо підтверджує туберкульоз, але негативний результат його не виключає. У настановах рекомендується застосування тестів Hologic Amplified Mycobacterium Tuberculosis Direct (MTD) та Xpert MTB/Rif. Час очікування на результати посіву складає ≥1–2 тижнів, тому необхідними є швидкі діагностичні дослідження, які можна провести впродовж кількох годин — мікроскопічне дослідження і NAAT. Перевагою генетичних досліджень також є можливість диференціювання мікобактерій туберкульозу та нетуберкульозних мікобактерій.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 06.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня. На основі чого ставлять діагноз туберкульоз? Жалоб немає.Був контакт з хворою на відкриту форму, жили два роки разом, в неї виявили тубік. А сімейний каже, що точно підцепити мав, дала направлення на обстеження.дякую
Відповідь:

Доброго дня. Так, у вас є досить велика імовірнісь інфікуватись , у звязку з тривалим і тісним контактом з бактеріовиділювачем. Вам варто прислухатись сімейного лікаря і пройти обстеження. Діагноз туберкульозу виставляють на підставі: - позитивного результату мікроскопії мазку мокротиння або матеріалу біоптатів (при виявлені змін при рентгенологічному або бронхологічному обстеженні); - позитивного культурального дослідження мокротиння або матеріалу біоптатів (при виявлені змін при рентгенологічному або бронхологічному обстеженні); - позитивного результату морфологічного дослідження на туберкульоз біоптатів уражених органів або тканин; - рентгенологічних змін в легенях, які підтверджуються анамнестичними, клінічними даними; - даних генетичних методів визначення мікобактерії туберкульозу, які підтверджуються рентгенологічними, анамнестичними, клінічними даними; - позитивних результатів серологічних тестів або туберкулінодіагностики, якщо вони підтверджуються рентгенологічними, анамнестичними, клінічними даними; - позитивною відповіддю на спробне протитуберкульозне лікування, якщо вона підтверджуються рентгенологічними, анамнестичними, клінічними даними.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 04.04.2024  • 
Питання:
Доброго дня. Проба Манту всім проводять? В школі медична сестра оголосила, що завтра будуть проводити обстеження. Дитині 9 років, ще не зовсім здорова, нежить, температури нема. Але її і не було.Чи можна в такому стані робити пробу?
Відповідь:

Доброго дня. Існують такі протипоказання для постановки проби Манту: • Гострі та хронічні (в період загострення) інфекційні захворювання; • Період реконвалесценції (не менше 2-х місяців після одужання); • Шкірні захворювання; • Алергічний стан (ревматизм, бронхіальна астма); • Епілепсія. Потрібно враховувати загальний стан дитини та наявність протипоказань перед обстеженням. Обов'яково попередьте медичного працівника.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 04.04.2024  • 
Питання:
Доброго ранку. Така ситуація- родич знаходиться в психлікарні, підозрюємо, що підцепив туберкульоз.Але ж ніхто нічого необстежує.Додзвонитись нереально, забирають телефони. Якщо телефонувати на пост-лікаря ніколи немає. При останній наші розмові родич пожалівся, що нікуди не випускають, свіжого повітря не бачать. Почав відчувати слабкість і температуру, кашель.Він там уже два тижні, лікаря бачив один раз. Скажіть, чи мають право його тримати в таких суворих умовах?Чи може є якісь закони?Ну хіба можна жити і лікуватись якщо живеш як у тюрмі.Ми сподівались, що йому стане краще, а все навпаки.Буду вдячна за будь-яку інформацію.
Відповідь:

Доброго ранку. Розумію вашу стурбованість. Давайте спробуємо розібратись. Нажаль, мушу визнати, що все, що ви описали-вкрай неправильно і так бути немає. Тому що на сьогоднішній день зроблено важливий крок для захисту пацієнтів з психічними розладами: наказом МОЗ України від 07.12.2023 № 2085 затверджено Порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах, який визначає механізм надання такої допомоги з огляду на пріоритет прав і гідності людини. Уперше з 2000 року затверджено комплексний документ, який визначає порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах та базується на міжнародних стандартах поводження з людьми, які страждають на психічні розлади, з огляду на пріоритет прав і гідності людини, зазначених у Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод 1950 року. Затверджений наказ змінює підходи у лікуванні пацієнтів психіатричних лікарень. Він про права і гідність людини, про ефективні та сучасні методи, а не про виправні, які нам дістались у спадок від радянської системи психіатрії. Психіатричний стаціонар – це не тюрма і не виправна колонія, а медичний заклад, де пацієнти отримують необхідну їм допомогу і лікування. Затверджений наказ повинен навпаки-сприяти доступності та вдосконаленню послуг з охорони психічного здоровʼя шляхом підвищення ефективності діагностичних, лікувальних та профілактичних заходів. Він має на меті захист прав пацієнтів у психіатричних закладах, зокрема права пацієнтів на гідні умови перебування та лікування; запобігання будь-якій формі фізичного, психологічного чи експлуатаційного насильства над пацієнтами. Поміж іншого новий порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах передбачає: -заборону надавати психіатричну допомогу особам до 18 років у відділеннях для дорослих; -обовʼязковий огляд та фіксацію всіх тілесних ушкоджень у разі госпіталізації пацієнта; -заборону замикати вхідні двері до приміщень та палат і встановлювати ґрати на вікнах палат; -гарантії вільного спілкування пацієнтів з відвідувачами без присутності персоналу; -право вести телефонні розмови та користуватися мережею Інтернет; -необмежене конфіденційне спілкування з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, адвокатом, законним представником, -представниками міжнародних організацій; відповідність приміщень, що використовуються для психіатричної допомоги у стаціонарних умовах, вимогам державних будівельних норм, державних медико-санітарних нормативів та державних медико-санітарних правил, що визначені для такого виду закладів; -постійний та вільний доступ пацієнтів до питної води, засобів гігієни, санітарного обладнання. Однак, мушу зауважити- відповідно до ст. 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» пацієнти за рішенням лікуючого лікаря-психіатра в інтересах захисту їх здоров’я чи безпеки, а також в інтересах здоров’я або безпеки інших осіб, можуть бути обмежені: приймати відвідувачів наодинці; придбавати й використовувати предмети повсякденного вжитку; перебувати на самоті. Рішення про такі обмеження мають бути занесені у відповідну форму № 003/о із зазначенням строку обмеження та відповідним обґрунтуванням. Тому, Ваша ситуація , звичайно неприємна, але потрібно розбиратись і виявляти, чи дійсно є порушення прав вашого родича і чи має на пояснення лікувальний заклад. Для вирішенняя вашого питання, Ви можете звернутись до нас на ГЛ за телефоном 0800503080, де ви можете отримати кваліфіковану медичну допомогу різних спеціалістів-фтизіатра, психолога, юриста.Дзвінок безкоштовний. Будьте здорові.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 04.04.2024  • 
Питання:
Чи впливає на результат експрес тесту те, що капля крові не одразу попала в лунку, а через 30-40 секунд (до хвилини)? Чи є верогідність того, що вірус міг загинути за цей час бо мав контакт з повітрям? Дякую 
Відповідь:

Добрий день. Ні, це не вплине на результати тестування. Тест визначає антитіла до ВІЛ, які виробляються в організмі у відповідь на інфікування. І вірус у краплі крові не загине за такий короткий період. Дякую за звернення.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 01.04.2024  • 
Питання:
Доброго вечора! Щойно допомагала знайомому обробити рану та наклеювала пластир. На руку трохи попала кров, але я її зразу помила з милом та обробила антисептиком. Було якось незручно питати у чоловіка чи немає в нього якихось захворювань. Ви можете мені сказати чи є ризик інфікуватись?
Відповідь:

Вітаємо! Можемо вас запевнити, що немає нічого страшного якщо кров попаде на шкіру людини – це цілком безпечно. Ваших дій цілком достатньо для дезінфекції. Інша ситуація коли кров потрапить до відкритої рани щойно отриманої, то в такому випадку ризик є. Більше інформації про ризики інфікування можна отримати якщо перейти по наступному посиланню https://helpme.com.ua/ryzyky-infikuvannya-vil/ Ви можете не хвилюватись, ваша ситуація не ризикована. Дякуємо за звернення.

ВідкритийПсихолог Михайло пояснено 31.03.2024  • 
Питання:
Тобто результатам звичайного експрес тесту з аптеки Cito Test HIV 1/2, зробленому через 3 місяці після останнього контакту, можна цілком довіряти? Чи є ймовірність, що він хибно негативний? 
Відповідь:

Усі тести, які продають в аптеках, сертифіковані державою. Якщо у Вас виникають сумніви щодо достовірності тесту, Ви можете зробити повторне тестування тестом іншого виробника, ніж попередній, або звернутися до центру СНІДу, чи кабінету Довіра і зробити тестування методом ІФА

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 30.03.2024  • 
Питання:
Був чотири рази незахищений статевий акт (без сімявиверження в мене) з людиною, статус якої невідомий (говорить, що не хворіє). Після першого разу одразу була молочниця (можливо реакція на нового партнера). Також після того пару днів хворіла (думаю, що простуда бо тоді дуже сильно промерзла). Через 118 днів після останнього акту (та 142 після першого акту) робила тест Cito Test HIV 1/2 - негативний. Після тесту пройшов рік. Хворіла за цей час два рази ангіною (взагалі в мене все життя тонзілліт хронічний) та стоматитом (також раніше частий мій гість). В цілому прекрасно себе почуваю, немає ніяких симптомів, які можуть бути при віл. Звичайні аналізи крові в нормі. Але в мене почався страшний самонакрут, що а може я хвора? Може тест показав неправдивий результат? Може я забагато крові вицідила, коли його робила і т.д.Йти робити тест в лабораторію страшно до чортиків. На скільки можна взагалі довіряти тому тесту, що я зробила, у моїй ситуації і при тих термінах?  
Відповідь:

Доброго дня. Після ризикованої ситуації, період вікна - 3 місяці. Результати тестування у вас негативні. Діагноз ВІЛ-інфекція може бути встановлений тільки по результатам тестування на ВІЛ. По загальному результату крові та простудним захворюванням, діагноз ВІЛ не встановлюють. Минув рік, як ви тестувалися на ВІЛ. Щоб тримати руку на пульсі здоров'я, ми рекомендуємо проходити тестування раз на рік, незважаючи на те, була, на вашу думку, ризикована ситуація чи ні. Особам, які належать до ризикованих груп - ЧСЧ, секс-працівники та працівниці, споживачі ін'єкційних наркотиків, дискордантні пари - рекомендуємо проходити тестування на ВІЛ два рази на рік, кожні 6 місяців та розглянути можливість отримати безкоштовно предконтактну профілактику PrEP. Щодо стабілізації вашого психо-емоційного стану, ви можете звернутися на нашу ГЛ - о 800 500 451 та отримати психологічну підтримку наших фахівців. Чекаємо на ваш дзвінок, консультуємо цілодобово. Дякую за звернення. Всього найкращого. Бережіть себе.

Відповідь наданаВідвідувач сайту пояснено 30.03.2024  • 
Питання:
Добридень. Місяць тому у мене виявили ВІЛ, призначили терапію. Чи можна приймати АРТ із берберином?
Відповідь:

Добрий день. Різні антиретровірусні препарати мають індивідуальну сумісність з іншими медичними препаратами та продуктами харчування. Рекомендуємо Вам із цим питанням звернутися на нашу "Гарячу лінію" (0800500451) за консультацією лікаря-інфекціоніста із зазначенням схеми лікування. Лікарі- инфнеціоністи працюють на лінії по буднях з 09.00-19.00. Дякую за звернення.

ВідкритийПсихолог Лєра пояснено 29.03.2024  • 
Питання:
Добридень. Чи можуть ВІЛ-інфікованих людей призвати на службу в армію?
Відповідь:

Добрий день. Придатність до військової служби людей, які живуть із ВІЛ, залежить від багатьох факторів (стадії хвороби, стану здоров'я, лабораторних показників та ін.). Це питання вирішує військово-лікарська комісія. Для більш детальної інформації рекомендуємо звернутися за консультацією юриста на нашу "Гарячу лінію" (0800500451). Дякую за звернення.

ВідкритийПсихолог Лєра пояснено 29.03.2024  • 
Питання:
Через 5 тижнів після незахищеного контакту зробив тест на ВІЛ 4-го покоління. Цього достатньо? чи треба ще робити?
Відповідь:

Добридень. Тест на ВІЛ рекомендується робити через 3 та 6 місяців після ризикованої ситуації. Це "період вікна" за який виробляється достатньо антитіл, щоб усі тест-системи їх визначили. Для більш детальної інформації звертайтесь на нашу "Гарячу лінію" (0800500451) безкоштовно з усіх телефонів

ВідкритийПсихолог Лєра пояснено 29.03.2024  • 
Питання:
У моєї дівчини ВІЛ. Вона приймає таблетки та каже, що не може заразити партнера. Таке може бути?
Відповідь:

Добрий день. Так, таке цілком можливо. Якщо людина, яка живе з ВІЛ, регулярно приймає терапію, і вірусне навантаження у неї невизначене, вона не може заразити сексуального партнера. Дослідження показали достовірність формули Н=Н, не визначається - не передається. Більш детальну інформацію Ви можете отримати, звернувшись на нашу "Гарячу лінію" (0800500451) безкоштовно з усіх телефонів. Дякую за звернення.

ВідкритийПсихолог Лєра пояснено 29.03.2024  • 
Питання:
Спасибо,но эти все анализы у меня брали в этом месяце
Відповідь:

Доброго дня! Пропоную вам зателефонувати на Гарячу лінію за номером 0800503080 з 8.00 до 18.00 щодня, без вихідних.

ВідкритийВідвідувач сайту пояснено 28.03.2024  •