Благодійна організація «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДу»

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Потрібна допомога
Ми завжди раді вам допомогти
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
0 +1 -1
Відвідувач сайту запитав 5 місяців тому

Доброго дня! Чоловіка положили в лікарню, виявили туберкульоз. Йому 39 років, є супутня патологія, на терапії. Питання наступне: після двох тижнів отримання ліків від туберкульозу почали боліти суглоби. Прямо гарячі, червоні. Чи може це бути наслідком прийому цих ліків? Лікуючий лікар на лікарняному. Той, що приходить раз на тиждень – сказав чекати. А що чекати, як воно з кожним днем все гірше і гірше. Не може вже ходити. Допоможіть, будь ласка.

1 відповідь
0 +1 -1
Лікар-фтизіатр Ганна Федорівна відповів 5 місяців тому

Доброго дня! Так, деякі протитуберкульозні препарати (Z, Bdq, Lfx,Mfx) можуть спровокувати артралгію. У пацієнтів, які приймають піразинамід (Z), може бути підвищений рівень сечової кислоти, тому цей показник потрібно визначити у пацієнта обов’язково. Артралгії зазвичай з часом проходять самостійно. Але при почервонінні, набряках і підвищенні температури в області суглоба необхідна консультація лікаря-ревматолога для диференціальної діагностики подагри, інфекційного або аутоімунного захворювання. При артралгії в результаті протитуберкульозного лікування рекомендують призначення нестероїдних протизапальних лікарських засобів та зниження дози або відміни передбачуваного АМБП, що викликав явище (зазвичай Z), якщо це можливо без загрози для ефективності схеми лікування. В будь-якому випадку, вашому чоловіку потрібно не чекати, а пройти дообстеження, щоб не втрачати час.