Благодійна організація «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДу»

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Потрібна допомога
Ми завжди раді вам допомогти
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
0 +1 -1
Відвідувач сайту запитав 4 місяці тому

Доброго дня. Чоловік лікує туберкульоз вже третій місяць, продовжили основну фазу лікування до 3 місців, зберігається виділення палички в мокроті. Знаходиться вдома, живе сам, ми з донькою у моїх батьків. Останній місяць відмічає погіршення зору, два рази було запаморочення, головний біль майже постійно, дуже сильний зранку, після сну. Ліки отримує в сімейного-ізоніазид, рефампіцин, етемпутол і піразинамід. Сімейний каже, що мабуть, це побічна дія препаратів. Але нічого більше не назначає, не рекомендує. Чоловік і далі продовжує приймати препарати.Почувається жахливо, особливо переживає за втрату зору. Підскажіть, яка має бути подальша тактика? Куди бігти, до кого звертатись? Дякую наперед.

1 відповідь
0 +1 -1
Лікар-фтизіатр Ганна Федорівна відповів 4 місяці тому

Доброго дня! У Вашому випадку можна запідозрити побічну рекцію на прийом такого ПТП як етамбутол (E). Якщо виникають такі побічні реакції під час лікування, то сімейний  лікар негайно повинен повідомити дільничного фтизіатра. Для уточнення виникнення побічної дії препарату проводиться детальний огляд і опитування хворого, обов”язкова консультація офтальмолога, невропатолога; застосовується інтермітуючий прийом препаратів, призначають вітаміни групи В, протеолітичні ферменти.При вираженій побічній реакції – препарат підлягає відміні. Але, це все під контролем лікуючого лікаря.Мова не йде про лікування в домашніх умовах! Будьте здорові.