Благодійна організація «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДу»

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Потрібна допомога
Ми завжди раді вам допомогти
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
0 +1 -1
Відвідувач сайту запитав 6 місяців тому

Доброго дня. Мені 43, спортсмен, без ш/з. ; роки тому хворів туберкульозом, чутливим, вилікувався. Зараз почав переживати про рецидив, оскільки довго хворів короною, є наслідки. Звернувся до сімейного, пройшов флюшку. Але лікар направляє до фтизіатра, бо на верхівці побачив якісь вогнища. А от чи старі чи нові, вона не може зрозуміти, потрібно дивитися архів. Так от, яке в мене питання: чи дійсно ця локалізація (як сказав лікар) характерна тільки для туберкульозу? Чи варто мені переживати? Буду вдячний, якщо трохи внесете ясність.

1 відповідь
0 +1 -1
Лікар-фтизіатр Ганна Федорівна відповів 6 місяців тому

Доброго дня! Для туберкульозу не існує специфічної рентгенологічної картини ні за характером рентгенологічних змін, ні за локалізацією. В останні роки, крім верхньодольової локалізації, поширена – нижньодольова. При тривалому перебігу туберкульозу рентгенологічна картина може також доповнюватися ознаками пневмофіброзу, емфіземи, бронхоектазів. Важливим для діагностики є наявність залишкових змін перенесеного туберкульозу: кальцинованих вогнищ у легенях чи внутрішньогрудних лімфатичних вузлах. Так, згодна повністю з Вашим лікарем, що велику допомогу в правильному трактуванні захворювання може надати аналіз рентгенофлюорографічного архіву, пошуками якого не потрібно зневажати. Тому дуже важливо знати, чи були у вас залишкові зміни після лікування туберкульозу 4 роки тому. Зараз Вам варто прислухатись до порад сімейного лікаря і звернутись на подальше дообстеження у протитуберкульозну установу, що включатиме інструментальну та лабораторну діагностику з метою морфологічної, цитологічної і мікробіологічної верифікації діагнозу.