Благодійна організація «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДу»

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Потрібна допомога
Ми завжди раді вам допомогти
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
0 +1 -1
Лікар-фтизіатр Ганна Федорівна Админ. запитав 11 місяців тому

Доброго дня! Мені 34, незаміжня. Хворію і лікую туберкульоз легень вже третій місяць. Так склалось, що познайомилась з чоловіком, зав’язались відносини. Моє питання таке: чи можна під час лікування туберкульозу приймати контрацептиви, чи не є це протипоказанням?

1 відповідь
0 +1 -1
Лікар-фтизіатр Ганна Федорівна відповів 11 місяців тому

Доброго дня! На жаль, Ви не уточнили, які саме препарати ви приймаєте . Це важливо. Так, протипоказання до застосування оральних контрацептивних препаратів протягом курсу ХТ, який не містить рифампіцин- відсутні. Але, якщо протитуберкульозні препарати викликають блювоту, то контрацептивні препарати застосовують в інший час для профілактики зниження їх абсорбції та ефективності. Якщо блювота виникає у будь-який час, незалежно від часу прийому протитуберкульозних препаратів, або через 1-2 години після прийому контрацептивних препаратів, слід використовувати механічні методи контрацепції. У пацієнток з моно- і полірезистентністю, у яких МБТ чутливі до рифампіцину, рифампіцин вступає у медикаментозну взаємодію з оральними контрацептивними препаратами і призводить до зниження їх ефективності. У таких випадках дозу оральних контрацептивних препаратів підвищують до 50 мкг за естрогеном або застосовують механічні методи контрацепції. Але, в першу чергу, Ви повинні проконсультуватись зі своїм гінекологом та лікуючим лікарем для вибору найкращого методу застосування контрацептивів , з урахуванням всіх показів та протипоказів. Самостійно цим займатись категорично не рекомендую.