Благодійна організація «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДу»

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Потрібна допомога
Ми завжди раді вам допомогти
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
0 +1 -1
Відвідувач сайту запитав 4 місяці тому

Доброго дня! Ми з чоловіком у Польщі на заробітках. Дитина 11 років залишилась у Надвірній з моєю мамою. У школі робили Манту, в дитини позитивний результат. Сімейний лікар сказав зробити і бабусі. На прийом у понеділок, але в мами вже великий розмір тої реакції. Це означає, що вони обидві хворі і заразні для оточуючих? Переживаю, так як з ними проживає ще моя молодша сестра, яка зараз вагітна. Підскажіть,будь-ласка, що робити в такому випадку?

1 відповідь
0 +1 -1
Лікар-фтизіатр Ганна Федорівна відповів 4 місяці тому

Доброго дня! Нажаль, Ви не уточнили, чи наявні якісь симптоми у ваших рідних. Позитивна туберкулінова проба ще не свідчить про те, щолюдина хвора. Із понад 90-відсотковою вірогідністю імунна система самостійно стримує цю інфекцію і не дає їй розвинутися в активну форму туберкульозу. Поки імунітет в порядку, інфекція може роками залишатися в організмі, не спричиняючи хвороби. Поки інфекція не розвинулася в активну хворобу, не є бактеріовиділювачем, то людина не несе ніякої загрози для інших людей. Проте з часом, якщо імунітет ослабне, інфекція може «прокинутися» і перейти в активну форму туберкульозу, а це вже небезпечно для здоров’я. Якщо туберкулінова проба показала позитивний результат і з’явилися такі (або деякі з них) симптоми, як кашель, що не проходить після двох тижнів, кров у мокротинні, лихоманка (37,4) чи почали відмічати загальну слабкість, поганий апетит, втрату ваги , доведеться зробити рентгенологічне дослідження та здати мокроту для дослідження на наявність мікобактерій. Сучасне обладнання (GeneXpert), яке наявне у протитуберкульозній службі дозволяє встановити діагноз протягом 4-6 годин. Якщо після позитивної туберкулінової проби рентгенологічне обстеження не підтвердило туберкульоз, та відсутні інші симптоми, що вказують на туберкульоз , вам можуть запропонувати пройти повторне обстеження через півроку. У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь на Загальнонаціональну Гарячу Лінію з питань туберкульозу ( 0 800 50 30 80), наші фахівці Вам з радістю допоможуть.