Благодійна організація «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДу»

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Потрібна допомога
Ми завжди раді вам допомогти
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
0 +1 -1
Відвідувач сайту запитав 6 місяців тому

Доброго дня! Скажіть, чи дійсно аналіз крові нічого не дає, коли обстежують на туберкульоз? Лікар так сказала і направляє на КТ. Чоловіку 28, був на передовій, захворів там. Виявили білок в нирках і зараз ще шукають туберкульоз, бо чоловік вже більше місяця кашляє і у них у взводі був солдат з туберкульозом, який хворів в 2019 році. Зараз ніби хворіє повторно, його забрали. А в чоловіка отаке почалось. Допоможіть, будь ласка. Чи праві медики у медроті?

1 відповідь
0 +1 -1
Лікар-фтизіатр Ганна Федорівна відповів 6 місяців тому

Доброго дня! Так, лікар має рацію. Зміни гемограми звичайно відображають наявність активного запального процесу (лейкоцитоз, паличкоядерний зсув, лімфопенія, моноцитоз, збільшення ШОЕ), але вони дуже варіабельні і можуть бути відсутніми у пацієнтів з обмеженим легеневим процесом. Тому для виявлення туберкульозу застосовують поєднання різних методів дослідження: і лабораторні, і інструментальні. Раджу Вашому чоловіку прислухатися до рекомендацій лікарів.