Благодійна організація «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДу»

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ
ФОНД ПРОФІЛАКТИКИ ХІМІЧНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ ТА СНІДУ
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
Потрібна допомога
Ми завжди раді вам допомогти
з питань туберкульозу
з питань ВІЛ/СНІД
0 +1 -1
Відвідувач сайту запитав 9 місяців тому

Доброго дня Захворів на туберкульоз 2 місяці тому . Підозрюю , що підхопив в підвалі нашого старого будинку , в якому ми ховалися від ворожих обстрілів , він сирий , холодний , а доводилось сидіти бувало днями , інакше не розумію , де могла взятися ця хвороба… Захворів різко, висока температура , кашель , слабкість , втома , насторожило те, що вночі став дуже потіти , знаю , що це характерний симптом для туберкульозу . Пішов до лікаря , обстежили , дійсно виявили . Звісно я дуже переживав, бо сім я , малі діти , але всіх обстежили , лікар заспокоїв , сказав , що я не заразний , а так як вчасно виявили і розпочали лікування , то запевнили , що все буде добре . Але от , що мене хвилює , я вже лікуюсь більше 2 місяців , почуваю себе набагато краще і взагалі в мене не має жодних симптомів , які були на початку . Я вважаю ,що вже вилікувався , а ліки ,які приймаю тільки шкодять печінці ,вже бачу ,що доведеться лікувати печінку . Лікар мені доказує , що лікування обов язково треба продовжити , але в мене виникають сумніви , щодо цього. Хочу почути незалежну думку . Дякую

1 відповідь
0 +1 -1
Решетняк Юлія відповів 9 місяців тому

Добрий день ! З того , що Ви говорите , я бачу , як Ви хвилюєтесь за своє здоров’ я . Дуже добре , що Ви дбайливо і уважно прислухаєтеся до свого стану . Дуже прикро , що наше сьогодення оповите війною . Багато людей мають післятравматичні стресові розлади ,змушені емігрувати , мати безсонні ночі через повітряні тривоги, не у всіх є фінансова можливість повноцінно харчуватися , все це наслідки війни. На привеликий жаль – це лише сприяє розвитку епідемій в тому числі і туберкульозу . Без сумніву , зараз Ви почуваєтеся краще . Більшість пацієнтів вже на другому місяці лікування не відчувають жодних проявів хвороби . Це , звісно добре , але несе в собі певну небезпеку : є всі шанси повірити в те, що хворобу подолано . Насправді , лікування ще не завершилося , запалення ще триває , в організмі є ще багато бактерій туберкульозу, які менш активні , ніж ті , що загинули під час лікування в інтенсивній фазі , а тому й менш уразливі до ліків . Якщо припинити лікування , захворювання повернеться і є ймовірність , що бактерії стануть нечутливими до ліків . Розвинеться рецидив або лікарсько-стійкий туберкульоз , який лікується набагато довше і несе більше негативних наслідків для організму. Важливо завершити весь курс лікування , приймаючи препарати без пропусків . Розумію , лікування триває довго і потребує багато сил і терпіння , проте Ви маєте дослухатись поради лікаря і завершити курс лікування . На рахунок впливу на печінку ,порадьтеся з Вашим лікарем , щодо запобігання розвитку побічної дії на протитуберкульозні ліки . Призначенням гепатопротекторів можна зменшити негативний вплив на печінку. У разі виникнення питань , звертайтеся на загальнонаціональну гарячу лінію з питань туберкульозу , наші фахівці радо Вам допоможуть . 0 800 50 30 80